
Standards for solicitor higher courts advocates 
and outline proposals for a new accreditation 

scheme 
Draft response of the Council of Her Majesty’s Circuit Judges 

Question 1 

Do you consider the regulatory approach suggested in paragraph 12 of 
the consultation paper sufficient to protect the public interest and 
ensure the standard of advocacy in the higher courts? 

Response
 
As representatives of the bulk of the Circuit Judges in England and Wales, we are primarily concerned to ensure as 
high a standard of advocacy in the higher courts as possible and to ensure that those represented by advocates, lay 
people as well as professional clients, particularly vulnerable people, are protected against inadequate, incompetent 
or inexperienced advocates.Although in paragraph 7, the Authority quotes, apparently with approval, an extract from 
the Clementi report which indicates “it is difficult to see why a solicitor with considerable experience in lower courts 
needs additional training to become a solicitor advocate [in the higher courts]”, we cannot agree with that proposition 
in isolation.  The demands on advocates in the higher courts very often are greater than in the lower courts.  
Certainly the matters in issue are more serious and often more complex.  It is right that the higher courts should 
expect a proportionately higher standard of advocacy before them. In our judgment, that higher standard of advocacy 
does demand additional training, whether that be in the professional law schools, during pupillage (for the bar) or 
during the training contract for solicitors and it requires those considering conducting advocacy in the higher courts to 
shadow experienced advocates or marshalling judges in order to see at first hand how best to conduct advocacy in 
the more difficult cases dealt with in the higher courts.  An adequate pupillage should provide a young barrister with 
that experience although all advocates should start with less difficult cases and work up to more difficult.We believe 
that, under the current LPC, would-be solicitors are required by all providers to pass an assessment in advocacy in 
either criminal law or in civil.  As we understand it, this is a requirement imposed by the SRA. Although providers may 
choose to assess advocacy in both civil and crime, they are not required to assess in both, though we understand 
that many, if not all, give tuition in both civil and criminal advocacy.  We are concerned to see no reference in this 
consultation paper to any commitment by the SRA to ensuring that adequate advocacy skills in both civil and crime 
are taught to law students on the LPC and are rigorously assessed.  We are, in general, in agreement with the 
statement of standards set out in Annexe 1 to the paper, but we would value a clear commitment, perhaps backed up 
by a reference in the Law Society’s code of conduct, to students having to demonstrate adequate capacity to meet 
those standards, by compulsory assessments, before qualification. 
 
Such assessment should be a central and compulsory part of the new proposed LPC. We also understand that 
during their training contract, each trainee must do a mix of contentious and non contentious work.  We are 
concerned that the SRA proposals do not require a solicitor who wishes to do Higher Court advocacy to do a seat in 
litigation which enables him or her to witness more experienced advocates at work in the Higher Courts.  We invite 
the SRA to consider building such a requirement into the Professional Skills Course which currently is available to 
trainees although we are not clear under the proposals for the new training framework what will happen to that 
course.  Further compulsory advocacy training and assessment, including shadowing experienced advocates or 
marshalling, should be a requirement of all solicitors training, just as it is for the Bar. All young barristers are required 
to complete advocacy training organised by the Inns of Court during their first 6 months of pupillage and must 
complete 9 hours CPD in their first 3 years of practice.  No less training should be required of a young solicitor who 
wishes ultimately to practice as an advocate in the higher courts. We also consider that the Code of Conduct should 
recommend that any solicitor wishing to exercise rights of advocacy in the higher courts, particularly if lacking 
relevant experience, should seek the voluntary accreditation through the process proposed in the paper. Publicity of 
the names of those solicitors and RELs who have achieved accreditation should be easily accessible, not only to 
judges, who will be in the best position to assess the quality of advocacy before them, but also to the general public.  
The lists should be on the SRA’s and Law Society’s websites and should be available at court centres.  The Law 
Society should give prominence to the accreditation as a benchmark for any person or organisation seeking 
representation in the higher courts.  Firms or LLPs should be required to state on their letter heading that a list of 
their accredited higher court advocates is available on request. 
 



Question 2 
Do the standards adequately cover the knowledge and skills that should be expected of a 
solicitor advocating in the higher courts?  Please explain with particular reference to any 
gaps in knowledge and skills and how these can be best addressed. 
 
Response 
Generally we considered the standards in Annex A and the performance indicators to be 
adequate with the following comments: 
a. Under Part 1 – Evidence – in the third paragraph we would delete the words “may, 

arguably”.  Adherence to the standards for evidence which are then set out do apply 
as much to Magistrates and County Court work as to Crown and High Court work. 

b. We would add after paragraph 8 under Standards for Evidence, in view of the 
importance of the Act, “The structure and content of the Criminal Justice Act 2003”. 

c. Under Standards for Ethics we would add to paragraph 1 the words “and should 
advise the client on suitable representation at court, including the possibility of 
instructing a barrister or a solicitor HCA not from his own firm.  The advocate should 
advise the client that the cost of instructing an independent advocate may not 
necessarily be higher that instructing an “in house” advocate.” 

d. Under Sentencing, we would add after the 2 existing bullet points two further bullet 
points namely “Sentencing Guidelines promulgated by the Sentencing Guideline 
Council and guideline cases” and “the obligation of advocates, whether for the 
prosecution or the defence, to draw the trial judge’s attention to limitations on his or 
her sentencing powers and to any appropriate guidelines or guideline cases”. 

 
Question 3 
Do you think that the standards are set at the appropriate level of a competent solicitor higher 
courts advocate? 
 
Response 
Yes.  It should be made clear that no lower standards are acceptable. 
 
Question 4 
Do the standards as drafted achieve the desired aims set out at paragraph 16 of the 
consultation paper? 
 
Response 
Yes, with the amendments suggested above 
 
Question 5 
Are the performance indicators appended to the standards (see Annex 1 of the consultation 
paper) sufficient explanation of the required competence? 
 
Response
Yes 
 



Question 6 
Is the proposed assessment process adequate to establish the competence of the applicant? 
 
Response 
No.  We disagree with the SRA’s intention not to prescribe training requirements.  This seems 
to us to be an abrogation of their responsibility for ensuring that their accreditation process 
actually achieves that those who pass it have been assessed appropriately as meeting the 
standards that the SRA have laid down in Annex 1.  The SRA impose certain basic 
requirements on providers of training for the LPC and if the new accreditation is to mean 
anything as a quality mark, minimum standards should also be set for the providers of the 
teaching.  No organisation providing the tuition for the accreditation and assessing that 
accreditation is earned should be approved by the SRA unless it meets certain minimum 
training standards, just as the current providers of the LPC must meet certain minimum 
standards.  Letting the market decide is a recipe for achieving the lowest common 
denominator. 
 
Question 7 
Should holders of the higher courts accreditation be revalidated every five years? 
 
Response
 
There should be revalidation but it should be every 4 years.  We consider 5 years to be too 
long a period. 
 
Question 8 
If you answered "yes" to Question 7 above, please provide us with any views you may have 
on the proposed process. 
 
Response
 
Consideration should be given to requiring more substantial evidence of continuing advocacy 
as an accredited HCA from those who, in the main, represent lay as opposed to professional 
clients.  The professional client will , most often, be better able to judge the adequacy of 
representation and will determine, accordingly, whether to continue to instruct such the 
advocate. 
Much will depend on how often the higher court rights are being exercised and we consider 
that a requirement of the re-validation process should be the submission of a dossier 
indicating briefly what work has been done.  A less “light touch” accreditation is, we judge, 
necessary for those who have only exercised occasionally their qualification in the relevant 
period.  We consider it might be thought appropriate for those who require revalidation to 
have acquired a minimum number of CPD hours in an advocacy or litigation subject during 
the period leading to a re-validation.   
 



Question 9 
Should solicitors holding a higher courts qualification under the current regulations be 
passported onto the new scheme? 
 
Response 
 
No.  There should be assessment that they are up to the new standards proposed in Annexe 
A.  It may be that the re-validation process might, more fairly, be required of them initially 
having regard to the fact that they have already qualified under the old system 
 
Question 10 
Should passported advocates be required to complete the revalidation process in due 
course? 
 
Response
 
Yes.  See the response to question 9 above. 
 
Question 11 
Do you consider that the proposed regulatory approach, competence standards, and scope 
and structure of the new accreditation scheme have potential positive or adverse impacts in 
the following areas? 
For each equality strand, please place a check in one of the three columns to indicate your 
answer. 
 
Response
 
We do not consider that the proposals have any potential positive or adverse impacts in any 
of the areas. 
 
Question 12 
Do you hold a higher courts qualification awarded under the current or previous 
Regulations? 
 
Response
 
Not applicable 
 
 
 
 


