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Standards for solicitor higher courts advocates 
and outline proposals for a new accreditation 
scheme 
Consultation questionnaire form 
 
This form is designed to be completed electronically—in MS Word—not as a printed 
form. You must save it locally before and after completing it.  

Question 1 
Do you consider the regulatory approach suggested in paragraph 12 of the 
consultation paper sufficient to protect the public interest and ensure the standard of 
advocacy in the higher courts?   
 
Yes   
 
No   
 
Please explain and highlight any other measures you think the SRA should consider. 
 
It is of fundamental importance that reform should in no way dilute the quality of 
advocacy practised in the Higher Courts. It is as important in the public interest in the 
proper and efficient administration of justice for all those who exercise higher rights of 
audience, whether they be members of the Bar, Solicitor-Advocates or, if appropriate, 
other properly authorised advocates, to do so to the same standard. This should 
require the same nature and type of training and experience to be obtained before an 
individual can properly exercise rights of audience. It should also require all 
advocates to be subject to comparable regulation once they are actually exercising 
rights of audience. It cannot be in the public interest for differential standards to apply 
to advocates dependent on which branch of the legal profession they belong. If the 
SRA is to move to what appears to be a light touch regulatory approach to the 
exercise of higher rights of audience we consider that it should only do so if solicitors 
who wish to exercise such rights have undergone comparable training during their 
LPC, PSC and Training Contract to members of the Bar. This will require reform to 
those aspects of solicitors' vocational training. Equally, it will require those solicitors 
who wish to exercise higher rights of audience to undergo comparable advocacy 
training whilst they are in their first three years' of practice to that which junior 
barristers are required to undergo. To ensure that comparable standards in training 
are in place we suggest that the BSB, SRA and, where appropriate, other advocacy 
regulators should co-operate to create a uniform standard of advocacy training.  
 
If comparable training and then experience in the lower courts is obtained there is no 
reason in principle why solicitor advocates could not be placed under a regulatory 
regime as proposed in the consultation i.e., in effect self-certification that they are 
competent to act as advocates in the higher courts pursuant to the Solicitors' Code of 
Conduct. A competent solicitor mindfull of the professional obligations imposed by 
the Code of Conduct would not reasonably be expected to take on work which is 
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beyond their competence levels: to do so would not only be a breach of their 
professional code, leaving them open to disciplinary and regulatory sanction (such as 
a restriction on their practising certificate barring them from taking on advocacy work) 
but would arguably render them potentially liable for a professional negligence claim. 
It is reasonable to expect, much like a junior barrister, that solicitor advocates under 
the proposed new regime would develop their advocacy skills in the lower courts 
initially, whilst attending higher courts with more senior advocates in much the way 
that junior barristers do during pupillage.  
 
It might well be advisable for the proposed regime to emphasise, either within the 
specific standards which are to be drafted into the Code of Conduct or relevant 
guidance notes as to the interpretation of those standards to emphasise that solicitor 
advocates need to acquire experience  in this way as competence comes through 
practical experience.  
 
We would also note that there ought to be a requirement for continuing advocacy 
CPD for those who undertake higher courts (and lower) courts advocacy. 
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Question 2 
Do the standards adequately cover the knowledge and skills that should be expected 
of a solicitor advocating in the higher courts?  
 
Yes   
 
No   
 
Please explain with particular reference to any gaps in knowledge and skills and how 
these can be best addressed. 
 
The standards appear adequate; however it may be advisable to include within 
guidance to supplement the standards that it would reasonably be expected that a 
solicitor had, at the least, gained practical advocacy experience in the lower courts as 
a means to develop their competence prior to embarking on advocacy in the higher 
courts.  
 
We note that evidence standards should be uniform across all courts and not as 
suggested arguable differ between lower and higher courts. Particular rules of 
evidence may differ but standards do not. 
 
We note that it ought to be explicit, rather than as present implicit, within the 
standards that a solicitors is and ought to be under a professional duty to advise their 
client, pursuant to Rule 1 of the Code of Conduct, to advise their client as to all 
available options for court representation, i.e., that they should advise them of the 
possibility of instructing a barrister or a solicitor-advocate from outside their own 
practise or another solicitor from within their own practise.    
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Question 3 
Do you think that the standards are set at the appropriate level of a competent 
solicitor higher courts advocate? 
 
Yes   
 
No   
 
Please outline your reasons. 
 
They appear, in a generic way, to provide a reasonble outline of the areas and issues 
with which a reasonably competent higher court advocate would expect to be 
familiar. We could not accept any lower level of competence as acceptable.  
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Question 4 
Do the standards as drafted achieve the desired aims set out at paragraph 16 of the 
consultation paper? 
 
Yes   
 
No   
 
Please outline your reasons. 
 
Insofar as written standards can provide guidance on what can be expected of a 
competent solicitor advocate the standards and perfomance indicators appear to 
achieve the objective set out in paragraph 16 of the consultation; subject to the 
comments above. The difficulty will arise however in testing whether an individual 
solicitor has fallen below those standards; in a particularly egregious case it may well 
be clear that they have whereas in other cases there may be room for argument. But 
that would be a matter for the regulatory body, for instance, to grapple with if any 
complaint is made regarding adherence to the standards by any individual solicitor. 
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Question 5 
Are the performance indicators appended to the standards (see Annex 1 of the 
consultation paper) sufficient explanation of the required competence? 
 
Yes   
 
No   
 
Please outline your reasons with particular reference to any additional indicators you 
would include or what amendments you would make. 
 
In themselves they are, although it might be advisable for the SRA as they have done 
in respect of other rules within the Code of Conduct to provide explanatory guidance 
notes as to the suggested proper application of the perfomance indicators.  
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Question 6 
Is the proposed assessment process adequate to establish the competence of the 
applicant? 
 
Yes   
 
No   
 
Please outline your reasons and make any alternative suggestions. 
 
The light touch approach to assessment is predicated on the assumption that once 
accredited a solicitor will act as a higher court advocate regularly and at the least 
maintain the minumum level of competence required for accreditation. Where that is 
the case, the light touch approach outlined appears reasonable, subject to the SRA 
prescribing the standards to be applied by those bodies which actually conduct the 
accreditation process. However it may be the case that  once accreditated a solicitor 
does not regularly utilise their higher court advocacy rights, such that by the end of 
the five year accreditation period they, through lack of use, would no longer satisfy 
the basic requirement for accreditation. There is no reason why such an individual 
should either retain their accreditation at all or should only do so by reference to an 
assessment of their knowledge of new or reformed areas of court procedure. An 
individual who has not used their advocacy rights regularly should be required to 
undergo the same accreditation process as an initial applicant, in which case their 
knowledge of any new procedure etc will of necessity be examined in any event.  
 
Equally, accreditation after an initial five year period might well serve to differentiate 
revalidated solicitor advocates from those who were in their first period of 
validatation. If it is to act as a quality mark validation and reaccreditation could 
reasonably incorporate a more stringent assessment at the revalidation stage as a 
solicitor revalidated might reasonably be expected to have attained a higher level of 
competence during five years' practise and might also benefit from being able to 
demonstrate that the quality mark they have post-revalidation differentiates them 
from those who have been only initially validated.   
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Question 7 
Should holders of the higher courts accreditation be revalidated every five years? 
 
Yes   
 
No   
 
Please outline your reasons. 
 
Accreditation is optional. Its aim is to provide an accreditated solicitor with what is in 
effect a quality mark, which can act as a genuine guide to the public of ability and 
experience.  
 
As with any other quality mark it seems reasonable to require it to be renewed at 
regular periods, otherwise its value (assuming it has one over any reputation which a 
solicitor advocate has built up through their actual advocacy practice) will be 
denuded of worth. Absent revalidation an individual once accreditated could maintain 
their quality mark despite never or hardly ever exercising their higher rights. 
Revalidation would ensure that only those who exercised their rights maintained their 
accreditation. 
 
Revalidation would have two further positive benefits: first, it would ensure that those 
who had been initially accredited but who for whatever reason no longer wished to be 
accredited would not simply maintain their accredited - it would ensure that only 
those who positively wished to remain accredited because the quality mark was 
relevant to their practise maintained accreditation; secondly, it would enable the 
accreditation list to be a more flexible and informative system. Regular revalidation, 
with the revalidation process being more difficult at each stage, would enable 
differing levels of accreditation to be introduced, akin to the distinction in ability and 
expereince evident in appointment to the Attorney-General's A, B and C panels. 
 
For the above reasons, revalidation at regular intervals appears to be firmly in the 
public interest.  
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Question 8 
If you answered “yes” to Question 7 above, please provide us with any views you 
may have on the proposed process.  
 
It might be expected that the revalidation process should be more rigorous and 
searching than the initial accreditation process. A solicitor advocate seeking 
revalidation five years post initial accreditation ought to be expected to have gained 
considerable higher courts advocacy experience, and be able to evidence such 
experience, and to have consequently improved significantly as an advocate from the 
standard they initially demonstrated.  
 
Any revalidation process might in the circumstances require a solicitor advocate to 
undertake a more rigorous practical assessment process, which might require 
completion of a series of practical advocacy exercises; assessment of their 
performance in court by members of the judiciary who the individual had appeared 
before (similiar to the reference process used in the QC assessment process); and/or 
actual assessment of the performance in court by suitably qualified SRA assessors 
or SRA accredited assessors.   

 

Question 9 
Should solicitors holding a higher courts qualification under the current regulations be 
passported onto the new scheme? 
 
Yes   
 
No   
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Question 10 
Should passported advocates be required to complete the revalidation process in 
due course? 
 
Yes   
 
No   
 
Please outline your reasons. 
 
The central principle of the proposed new regime is that accreditation or validation is 
optional: solicitors are to self-certify their competence according to the Code of 
Conduct. This leads to two conclusions. First, in the context of question 9: while there 
is good reason to automatically accredit those solicitors who already have a higher 
rights qualification - passport them onto the new accreditation scheme in the terms 
used here - that should only be done if the solicitor concerned chooses to opt-in to 
the accreditation scheme. Automatic and compulsory accreditation would undermine 
the rationale of the new accreditation scheme i.e., its optional nature. Secondly, 
given that accreditation is an optional quality mark, there can be no reason why 
accredited solicitors should be treated any differently in respect of revalidation. If the 
supposed value of accreditation is to be maintained then all who are accredited 
should be treated in the same fashion i.e., all should be subject to: i) applying for 
revalidation in order to ensure that the accreditation scheme remains an optional 
quality mark; and ii) to the same revalidation scheme to ensure that all who are 
accreditated have demonstrated the same minimum level of ability. It is to be noted 
that the upshot of this will be that the accreditation scheme will of necessity have 
different levels akin to the Attorney-General's A, B and C Panels reflective of the 
period of time each solicitor has been accreditated and number of times they have 
been validated/revalidated.    
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Question 11 
Do you consider that the proposed regulatory approach, competence standards, and 
scope and structure of the new accreditation scheme have potential positive or 
adverse impacts in the following areas? 
 
For each equality strand, please place a check in one of the three columns to 
indicate your answer. 
 

Equality strand No impact Positive impact Negative impact 

Age    

Gender    

Race    

Disability    

Sexual orientation    

Religion or belief    

 
If you answered “negative impact” or “positive impact” above, please indicate what 
you consider the impacts to be and outline your reasons. 
 
It is difficult to answer this question meaningfully. It is not clear if the question asks 
whether it is believed that the new scheme may have an impact on equality for 
solicitors or in respect of those individuals who seek and obtain representation 
from solicitors in the higher courts. 
 
If it is assumed that the SRA is addressing the effect its proposed reforms might 
have on solicitors themselves it is difficult to see what impact the reforms could 
have on equality issues.  
 
It is difficult to see how a scheme which replaces positive mandatory accreditation 
with what is in essence self-certification and optional accreditation could have a 
negative impact on the identified equality issues, especially where competence is 
the central issue. It is equally difficult to see it having a positive impact on these 
issues, unless the present system in someway as a barrier to the exercise of 
higher rights on the basis of age, gender, race etc. 
 
If it is assumed that the SRA is addressing the latter issue ie., an effect on those 
who seek representation from solicitors in the higher courts it is difficult to see 
what possible positive or negative effects the reforms would give rise to. 
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Question 12 
Do you hold a higher courts qualification awarded under the current or previous 
Regulations? 
 
Yes  
 
No  
 
If you answered “yes”, which qualification do you hold? 
 
All proceedings   
 
Criminal proceedings   
 
Civil proceedings   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thank you for completing the Consultation questionnaire form.  
 
Please save a copy of the completed form.  
 
Please return it, along with your completed About you form, as an email attachment 
to trainingconsultations@sra.org.uk, by 25 July 2008. 
 
Alternatively, print the completed form and submit it by post, along with a printed 
copy of your About you form, to  
 
Development and Information Team  Development and Information Team 
Education and Training Unit   Education and Training Unit 
Solicitors Regulation Authority  Solicitors Regulation Authority 
Ipsley Court     or  DX 19114 
Redditch      Redditch 
Worcs 
B89 0TD 
 


